Vegaburgers

Vega Burger met zoete aardappel

Dit is een makkelijk recept voor vegaburgers, die door zowel vegetariërs als vleeseters erg wordt gewaardeerd. Ze zijn lekker zacht van binnen maar knapperig van buiten en hebben een beetje een Oosters tintje door de kruiden en de speciale paneerlaag die we gebruiken.

Je kunt ze maken als glutenvrije vleesvervanger bij je avondmaaltijd, maar ze zijn ook erg geschikt als borrelhapje! Maak ze dan iets kleiner en een dubbele hoeveelheid. Tevens ook lekker: je kunt ze in een glutenvrije wrap of glutenvrij pitabroodje stoppen met sla en knoflooksaus.

Eindeloos variëren

Voeg in plaats van kikkererwten ook eens andere ingrediënten toe zoals; Champignons, maïs of doperwtjes, zongedroogde tomaten en (feta)kaas, bladspinazie, of stukjes broccoli en geraspte kaas. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed drooggedept zijn voor je het toevoegt.

Voor ongeveer 6 grote burgers of of 12 kleine balletjes:

  • 2 zoete aardappels
  • 1 ei
  • 1 klein blikje uitgelekte kikkererwten (Bonduelle)
  • 3 stengels bosuitjes
  • 200 gram glutenvrije pannenkoekenmeel (Koopmans)
  • snufje peper
  • snufje zout
  • 2 verse geperste knoflooktenen of 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 takjes fijngesneden verse peterselie of 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 100 gram geraspte kokos
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 eetlepel nigellazaadjes
  • Zonnebloemolie om in te bakken

Dip: 50 ml yoghurt, 100 ml roomkaas, een swirl van honing-mosterd-dillesaus en wat gehakte bosuitjes

glutenvrije vegetarische burger met zoete aardappel
Glutenvrije vega burger

Bereiding:

Schil, was en snijd de zoete aardappels. Kook de zoete aardappels in een flinke laag water 13 minuten gaar. Snijd de bosuitjes alvast in ringetjes

Pureer de zoete aardappels en meng deze met het ei en de pannenkoekenmeel

Voeg dan met een spatel het blikje uitgelekte (en drooggedepte) kikkererwten toe

Voeg alle kruiden en bosuiringetjes toe, goed mengen

Als het goed is krijg je een stevig mengsel waar je met je hand balletjes mee kunt vormen. Tip; maak je handen wat nat met koud water om plakken te verminderen.

Zet alvast een koekenpan op laag vuur met een flinke laag zonnebloemolie

Meng in een diep bord de sesamzaadjes, nigellazaad en kokosrasp

Rol hier de burgers voorzichtig doorheen, druk ze iets plat met je handen en leg ze direct in de warme pan met olie

Als je ze allemaal in de pan hebt, zet dan het vuur hoger maar niet te hoog anders brand het te snel aan

Als ze goedbruin zijn aan beide kanten kan je ze serveren (met een lekkere dip)