Redenen voor een glutenvrij dieet

Het is niet altijd even duidelijk; waarom eten sommige mensen nou glutenvrij? Er zijn verschillende redenen op te noemen. Wij zetten in dit artikel de meest gangbare redenen op een rijtje.

Coeliakie

De diagnose Coeliakie of ook wel glutenintolerantie genoemd kan ervoor zorgen dat je een levenslang streng dieet moet volgen waarin je elke vorm van gluten vermijd. Dit omdat het de enige remedie is tegen de darmschade die gluten aanrichten als je coeliakiepatient bent. Sommigen noemen het ook wel “glutenallergie”, maar eigenlijk bestaat  glutenallergie niet. Deze term wordt vaak gebruikt zodat mensen begrijpen dat diegene geen gluten kan verdragen.

eigenlijk bestaat glutenallergie niet

Als je coeliakie hebt, dan breng je echt schade toe aan je dunne darm als je toch gluten eet. Je dunne darm dient ervoor om voedingsstoffen op te nemen in het lichaam. Als iemand met coeliakie gluten blijft eten dan krijgt diegene ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De eiwitten (gluten) tasten de darmwand aan. Hierdoor kan de darm belangrijke voedingsstoffen en vitamines niet meer opnemen. Dat kan voor veel complicaties en ongemak zorgen. Zoals gewicht toename of afname, vitaminetekorten, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie of juist diarree. Ook huiduitslag kan tot de klachten behoren. Kortom; heel vervelende reacties op het eten van gluten. Coeliakie is uitsluitend via bloed en darmonderzoek is vast te stellen. Deze ziekte gaat overigens vaak gepaard met lactose intolerantie omdat de darmen teveel zijn aangetast. Soms kunnen mensen wel weer lactose verdragen als zij een periode lang glutenvrij hebben gegeten en hun darmen goed hersteld zijn. Coeliakie is helaas genetisch bepaald. Het kan dus vaker voorkomen in de familie. Mensen met coeliakie kunnen ook ziek worden van keuisbesmetting en moeten dus extra zorgvuldig omgaan met hun glutenvrije dieet.

Glutensensitiviteit

Naast coeliakie heb je ook mensen met een overgevoeligheid voor gluten, dit wordt glutensensitiviteit genoemd. Zij komen er meestal achter door een bepaalde periode gluten te schrappen uit hun dieet. Veel van hun gezondheidsklachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Wanneer ze toch weer gluten gaan eten merken ze dat de klachten direct weer toenemen. Toch is in het bloed en darmen van deze groep mensen geen coeliakie aan te tonen. Dit betekent dat zij wel overgevoelig zijn voor gluten en het beter niet kunnen eten om zich gezond te voelen.

Er zijn nog veel meer aanverwante aandoeningen die bij coeliakie kunnen voorkomen

Tarweallergie

Er wordt vaak over glutenallergie gesproken om coeliakie aan te duiden, maar zoals wij al aangaven bestaat dit eigenlijk niet. Wat wel kan zijn is dat je een tarweallergie hebt. Dat betekend dat het eten van tarwe een allergische reactie opwekt in je lichaam. De intensiteit van deze allergie kan per persoon variëren. Deze groep mensen eet niet specifiek glutenvrij maar vooral tarwevrij.

Prikkelbare Darm Syndroom / Crohn

Ook mensen met PDS, oftewel het Prikkelbare Darm Syndroom hebben soms baat bij het vermijden van gluten. Bij een prikkelbare darm heb je al gauw een overgevoeligheidsreactie op bepaalde voedingsstoffen. Wat die voedingsstoffen zijn is voor iedere patiënt verschillend.

Bij een prikkelbare darm heb je al gauw een overgevoeligheidsreactie op bepaalde voedingsstoffen

Endometriose

Misschien is dit niet zo’n bekend begrip, maar endometriose is een aandoening waarbij vrouwen vaak veel pijn ervaren doordat de slijmvliezen van de baarmoeder zich buiten de baarmoeder gaan nestelen. Sommige endometriose patiënten vinden verlichting door bepaalde voedingsstoffen zoals gluten te vermijden.

Sporters

Sommige sporters zijn ook overtuigd van het positieve effect dat een glutenvrij sport dieet kan hebben op hun lichaam en prestaties. Novac Djokovic schreef hier zelfs een boek over; “Eten om te winnen”.

Candida

Ook wanneer men belast is met een overmatige groei van candida of zelfs een candidainfectie heeft wordt een suikervrij en tarwe/ glutenvrij dieet vaak aangeraden. De gedachte hierachter is waarschijnlijk dat Candida een gist is wat goed gedijt op suikers en zetmeelrijke producten.

Q-koorts of Lyme

Wanneer iemand chronisch vermoeid is door de Q-koorts of Lyme infectie kan diegene ook baat hebben bij een glutenvrij dieet. De gedachte erachter is dat wanneer je lichaam veel moeite moet doen om bepaalde voedingsstoffen af te breken, dat je dan extra vermoeid kunt raken.

Uiteraard zijn er nog veel meer aanverwante aandoeningen die bij coeliakie (of los daarvan) kunnen voorkomen. Veel patiënten met deze aandoeningen merken positief verschil wanneer zij gluten laten staan. Er zijn dus nog genoeg andere redenen waarom iemand gluten zou elimineren uit het dieet;

  • Fibromyalgie
  • Alopecia Areata
  • Cystic Fibrosis (CF)
  • Dermatitis herpetiformis
  • Sclerodermie
  • Syndroom van Sjögren
  • Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
  • Ziekte van Addison
  • Ziekte van Hashimoto
  • Diabetes Mellitus Type 1
  • Fenomeen van Raynaud
  • Lactose-intolerantie
  • Psoriasis

Noot van de redactie: dit is géén medisch advies. Enkel een verslag van verschillende beweegredenen om een glutenvrij dieet te volgen.