Kruisbesmetting met gluten voorkomen
Werk met schone materialen
- Was je handen voordat je glutenvrije producten aanraakt
- Gebruik schone hulpmiddelen zoals snijplanken, messen, borden
- Gebruik geen houten spatels of houten planken waar ook glutenvolle producten op bereid worden.
- Ga niet met dezelfde lepel of mes waarmee glutenvolle producten zijn aangeraakt in het glutenvrije eten roeren of snijden
- Label je eigen boterhambeleg, sauzen en boter
- Plaats producten met gluten liever niet boven de glutenvrije producten, de kruimels vallen naar beneden
- Pas op met het gebruik van glutenbevattende meelsoorten, deze kunnen erg stuiven en kunnen tot wel 24 uur in de lucht blijven hangen. Wanneer de deeltjes weer neervallen kunnen je werkoppervlakken en keukengerei onbedoeld bestuift worden met de gluten. Als je dit wel hebt gebruikt, wees dan extra grondig met schoonmaken.
- Frituur en bak je glutenvrije producten nooit in dezelfde pan of frituur waar ook producten met gluten in zitten of hebben gezeten. Vraag dit ook altijd na als je ergens anders gaat eten.
- Gebruik bakpapier, tostizakjes of ovenzakken als je een gezamenlijke oven of tosti-ijzer hebt
- Gebruik niet de heteluchtstand van de oven als je een gezamenlijke oven hebt
- Gebruik je eigen schone handdoeken en theedoeken, label deze desnoods
- Vraag bij gebak altijd naar verpakte gebakjes die niet tegen glutenvolle gebakjes aan hebben gestaan